Primarii

  MUNICIPIUL RÂMNICU VÂLCEA

  Municipiul Râmnicu Vâlcea, reşedinţa judeţului Vâlcea, se află în zona colinară a Carpaţilor Meridionali, la o altitudine medie de 250 m, pe malul drept al râului Olt, la confluenţa acestuia cu râul Olăneşti. Ne aflăm plasaţi convenabil între 2 drumuri spectaculoase de rang european: Transfăgărăşan şi Transalpina

  Obiective turistice

  Parcul Zăvoi

  Parcul Zăvoi este unul din cele mai vechi parcuri din ţară organizate ca atare, datând din anul 1850. În parc, printre copacii seculari, se află Lacul Zăvoi, un restaurant, precum şi sediul Teatrului Municipal Ariel. La intrarea în parc se găseşte Monumentul domnitorului Barbu Ştirbei. Tot în parc se află şi Fântâna lui Turbatu, construită de C. Măldărescu în 1844.

  Parcul Mircea cel Bătrân

  În centrul oraşului se află Parcul Mircea cel Bătrân. Intrarea principală este străjuită din 1970 de statuia domnitorului Mircea cel Bătrân, operă a sculptorului Ion Irimescu.

  Muzeul de Istorie

  Muzeul de Istorie se găseşte într-un imobil reprezentativ datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Colecţiile permanente sunt dispuse cronologic, iar instituţia găzduieşte numeroase alte manifestări.

  Muzeul de Artă

  Muzeul de Artă se află într-un splendid imobil din 1940, cu o arhitectură ce reuneşte elemente stilistice romanice, gotice, renascentiste, creând o impresie generală de vilă italiană, accentuată de existenţa grădinii interioare, terasată, cu portic şi acoperiş din olane.

  Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni

  Muzeul Satului Vâlcean din Bujoreni este conturat sub forma unui sat muzeu întins pe o suprafaţă de 8 hectare, ce oferă imaginea funcţională a unei aşezări rurale tradiţionale, cu toate instituţiile sale social-culturale.

  Casa Memorială Anton Pann

  Imobilul care adăposteşte Casa Memorială Anton Pann este un monument de arhitectură urbană, construit la jumătatea secolului al XVIII-lea, având foişor şi pivniţă. Expoziţia de aici punctează peregrinările pe meleagurile Vâlcii din anii 1826-1828, 1836-1840 ale lui Anton Pann, la şcoala organizată pe lângă Episcopia Râmnicului.

  Edificii religioase

  Râmnicu Vâlcea se poate lăuda cu un mare număr de lăcaşe de cult-monumente istorice cuprinse în patrimoniul naţional. Există în judeţ o seamă de mănăstiri pictate, ce rivalizează cu cele din Bucovina. De la schituri izolate, până la biserici impunătoare, mergând prin toate stilurile arhitectonice ale vremurilor, Râmnicul prezintă o adevarată panoramă a arhitecturii religioase valahe.

  Schitul Cetăţuia

  La intrarea dinspre Nord în oraş se află Schitul Cetăţuia, construit, în 1525, de către Radu de la Afumaţi pe locul unei mai vechi biserici datând din secolul al XV-lea.

  Episcopia Râmnicului

  Episcopia Râmnicului a luat fiinţă între anii 1503-1504, odată cu reînfiinţarea Episcopiei Râmnicului Noului Severin, în timpul domnitorului Radu cel Mare. Actuala biserică a fost ridicată pe temelia alteia mai vechi, datând din anii 1576-1586. Pictura murală în ulei, realizată în stilul Renaşterii, aparţine marelui artist al secolului al XIX-lea, Gheorghe Tăttărescu.

  Biserica Toţi Sfinţii

  Biserica Toţi Sfinţii a fost zidită între anii 1762-1764. La 20 iunie 1848, râmnicenii s-au strâns în număr mare la această biserică şi au sfinţit steagurile revoluţiei paşoptiste. O lună mai târziu, râmnicenii se strângeau pe locul actualului Parc Zăvoi, unde intonau pentru prima oară într-un cadru oficial cântecul “Deşteaptă-te, române!”, imnul de astăzi al României.

  Biserica Cuvioasa Parascheva

  Cu o construcţie începută în anul 1557, Biserica Cuvioasa Parascheva este cea mai veche zidire bisericească din Râmnicu Vâlcea, conservată aşa cum a fost concepută iniţial.


  Alte biserici: Biserica Sfântul Dumitru, Biserica Buna Vestire, cu o datare din vremea lui Mircea Vodă (1386-1418), Biserica Catolică Sfântul Anton, Biserica Sfântul Gheorghe, Schitul Inăteşti, construit în 1751.

  Agrement

  Pentru cei ce doresc să petreacă câteva ore în aer liber, destinaţia cea mai potrivită este zona de Sud a oraşului, unde se află un ansamblu format din Grădina Zoologică, Baza de Agrement Ştrand Ostroveni şi Complexul Turistic Ostroveni. Bazinele cu apă sărată de la Ştrandul Ostroveni sunt cunoscute în toată ţara pentru calităţile lor curative, iar în vecinătate se află un lac pe care se pot practica sporturi nautice.


  Situată în imediata apropiere a oraşului, Salina Ocnele Mari s-a deschis turismului în anul 2009, fiind amenajată la o adâncime de 225 de metri faţă de nivelul mării. Găzduieşte o biserică (cea mai mare din subteranul României), muzeu, restaurant, magazine de suveniruri, baruri, terenuri de fotbal, baschet, tenis, mese de biliard şi locuri de joacă pentru copii. În salină pot fi tratate bolile: astm bronşic, infecţie / insuficienţă respiratorie, sinuzită, diverse tipuri de alergii, nevroză, stările de oboseală cronică.


  www.primariavl.ro


  www.vinolavalcea.ro


   

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">