Primarii

  GHELARI, ROMÂNIA  - Jud. Hunedoara


  Str. Rusca  nr.5


  Tel.: +40 254 735.201; Tel./Fax: +40 254 735.220


  E-Mail: office@ghelari-primarie.ro


  www.ghelari-primarie.ro


   


   


  ISTORIE


  Localitatea este atestată documentar din timpuri străvechi (anii 213-215 î.C.), ca loc de unde se extrăgea minereu de fier. Constantin Daicoviciu apreciază că străvechea inscripţie „natus ibi ubi ferrum nascitur” (născut acolo unde se naşte fierul), cuprinsă în Corpus Inscriptiorum Latinorum, se referă la Ghelar.


  Numele localităţii a fost schimbat în perioada regimului comunist în Ghelari, până la acea dată în anul 1981 localitatea numindu-se Ghelar, după revoluţie autorităţile nu au mai făcut această modificare, mai mult în prezent existând deja şi o explicaţie la această denumire (cum că numele vine de la dealuri-delari-Ghelari ) această ipoteză este greşită deoarece până în 1979 localitatea se numea încă Ghelar, apărând mai târziu în 1981 Ghelari.


   


  ATRACŢII TURISTICE


   


  MUNŢII POIANA RUSCĂ


  Sunt o grupă montană extinsă aparţinând Carpaţilor Occidentali făcând tranziţia între grupa majoră nordică a acestora, Munţii Apuseni şi grupa majoră sudică, Munţii Banatului. Se întind pe o suprafaţă de cca 2640 km2, având altitudini medii în jur de 700 - 1000 m. Cel mai înalt vârf al Munţilor Poiana Ruscă, având 1382 m, este vârful Padeş.


   


  FURNALUL DE LA GOVĂŞDIA


  La începutul secolului XIX (1810), la Govăşdia, judeţul Hunedoara, s-a dat în folosinţă cel mai modern furnal de topire a minereului de fier din Europa acelor vremuri, fierul topit aici stând şi astăzi la baza Turnului Eiffel din Paris.


  Vechiul furnal a fost declarat monument de arhitectură industrială.


   


  BISERICA DIN PIATRĂ


  O altă biserică din piatră (care există şi astăzi) a fost ridicată în anul 1770 de feudul din Govăjdia (un sat învecinat), ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru vindecarea soţiei sale de o boală grea, în urma unei Sf. Taine a Maslului făcută de preoţi ortodocşi (religia feudului Berenoi Gheorghe fiind calvină). Pictura are o semnificaţie aparte: imaginile ilustrând scene din Săptămâna Patimilor, iar ostaşii ce-l batjocoresc pe Hristos poartă straiele popoarelor care au asuprit poporul român din Transilvania de-a lungul veacurilor.


   


  BISERICA NOUĂ


  Ctitorie a Preotului Nerva Florea. Fresca în stil \\\"buno fresco\\\" a fost realizată pe aproximativ 4000 de metri pătraţi. Fiecare sfânt pictat \\\'se orientează\\\' în funcţie de persoana care îl priveşte. Iconostasul este poleit în aur, la fel ca şi icoanele, folosindu-se peste 4 kg de aur pentru această operaţiune. Pictorul principal al bisericii a fost Constantin Niţulescu. Pictarea bisericii a durat şapte ani (1960-1967), în ciuda faptului că la realizarea ei au lucrat cinci pictori.

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">