Primarii

  SIGHISOARA – Bijuteria medievala a Romaniei

  Cuvânt înainte

  Sighişoara, “Bijuteria medievală a României” îşi aşteaptă vizitatorii pentru a-şi dezvălui misterul strâns în zidurile îmbătrânite de vreme în sutele de ani de existenţă. Aşezarea geografică îi conferă Sighişoarei un rol de poziţie cheie pe valea Târnavei Mari, fiind un punct de intersecţie al principalelor drumuri, precum şi un important nod de cale ferată. În valea largă a Târnavei Mari, se ridică Dealul Cetăţii, de pe care coboară oraşul şi care este înconjurat ca un adevărat brâu de dealuri mai înalte. Aceste dealuri cu păduri, dau Sighişoarei un farmec aparte, care invită pe cei care trec pe aici să facă un popas pentru a se bucura de priveliştea, liniştea şi frumuseţea locurilor... În decursul timpului, pe străduţele înguste şi-au purtat paşii personalităţi mai mult sau mai puţin celebre. Dintre acestea, cea mai importantă desigur este aceea a fiului lui Mircea cel Bătrân, voievodul Ţării Româneşti-supranumit Vlad Dracul-membru al Ordinului Dragonului, care între anii 1431-1436 a locuit în Cetatea Sighişoarei. Parte a Patrimoniului Universal UNESCO, Cetatea medievală Sighişoara este un punct de atracţie pentru turişti din întreaga lume care vin să-i descopere farmecul descris în cronici şi recreat în timpurile moderne în cele mai neaşteptate moduri...      


  Vă aşteptăm cu drag să ne fiţi oaspeţi!


  Ioan-Dorin DĂNEŞAN, Primarul municipiului Sighişoara


  Cetatea Sighişoara

  Complex medieval de arhitectură militară, civilă şi ecleziastică de valoare europeană, Cetatea Sighişoara este singura cetate medievală locuită în întregime din Sud-Estul Europei. Cele nouă turnuri ale cetăţii constituie interesante vestigii ale arhitecturii medievale: Turnul cu Ceas, Turnul Frânghierilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorarilor, Turnul Fierarilor.

  Turnul cu Ceas

  Turnul cu Ceas (Turnul porţii), principalul punct de intrare în cetate, opus celui străjuit de Turnul Croitorilor, se numeşte aşa datorită ceasului cu figurine, unic în ţara noastră, aflat la etajul al patrulea; el constituie o imagine simbol a Sighişoarei şi, spre deosebire de celelalte turnuri, ridicate şi apărate de diferite bresle, Turnul cu Ceas aparţinea întregii comunităţi, fiind sediul autorităţii publice. Din anul 1899, Turnul cu Ceas a fost transformat în muzeu, intitulat iniţial “Sighişoara veche”, primul său director fiind dr. Iosif Bacon.


  Arhitectura religioasă a fost în evul mediu la fel de importantă ca şi arhitectura militară, bisericile din Sighişoara constituind importante obiective turistice: Biserica din Deal, Biserica Mănăstirii, Biserica Romano-Catolică Sfântul Iosif, Biserica Leproşilor, Biserica Ortodoxă din Corneşti, Catedrala Ortodoxă.

  Biserica din Deal

  Biserica din Deal constituie unul din cele mai valoroase monumente arhitectonice ale Sighişoarei, fiind unul dintre edificiile reprezentative ale stilului gotic din ţara noastră. Actuala biserică a fost ridicată pe locul unei cetăţui existente înainte de 1200.


  Majoritatea celor 164 de case de locuit din cetate având cel puţin 300 de ani vechime, sunt considerate monumente istorice.

  Piaţa Cetăţii

  Piaţa Cetăţii, în forma ei de patrulater rectangular, odinioară locuită de marile familii nobiliare ale oraşului, a suferit de-a lungul timpului numeroase transformări.


  Casele care şi-au păstrat cel mai bine forma sunt: Casa cu Cerb, Casa de pe Stâncă, Casa cu Şindrilă (Ewert), Casa Veneţiană, Casa Vlad Dracul, Complexul hotelier Sighişoara, clădirea Primăriei, Scara acoperită din lemn, Şcoala din Deal etc.

  Oraşul de Jos

  Nu numai cetatea se bucură de prezenţa unor clădiri vechi şi deosebit de pitoreşti, dar şi “Oraşul de Jos” are o serie de case deosebite cum ar fi: Casa Zilinschi din secolul XVIII; Casa Rosenthal din secolul XIX; Casa meseriaşilor din secolul XIX; Clădirea hotelului-restaurant Steaua, din secolul XIX; Casa Hermann Oberth din secolul XX; Clădirea notariatului din secolul XX, etc.

  Platoul Breite

  Pe Platoul Breite de lângă Sighişoara se află cel mai mare, reprezentativ şi bine conservat habitat de pajişte împădurită cu goruni şi stejari multiseculari din centrul şi estul Europei. Atât din punctul de vedere al patrimoniului natural, cât şi ca mărturie vie a istoriei oraşului Sighişoara, Breite reprezintă o valoare unică în Europa.

  Festivaluri

  Sighişoara are o viaţă culturală intensă, Municipiul Sighişoara organizând pe tot parcursul anului festivaluri care acoperă un larg evantai de genuri şi gusturi:

  Sighişoara Blues Festival

  Sighişoara Blues Festival, singura manifestare de acest gen din ţară, este organizată în parteneriat cu Sighişoara Blues Hospital şi  strânge laolaltă, tot ce este mai valoros pe scena blues-ului mondial.

  Sighişoara - Oraş European

  Sighişoara - Oraş European, se constituie într-un prilej pentru promovarea valorilor locale, a patrimoniului istoric şi cultural al Sighişoarei. Evenimentul este structurat pe mai multe secţiuni: conferinţe pe tema istoriei locale, expoziţii de fotografii şi picturi reprezentative, folclor, precum şi o secţiune dedicată tinerilor.

  Sighişoara Film Festival

  Sighişoara Film Festival, organizat în parteneriat cu Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori este un eveniment care promovează cultura cinematografică românească şi salută iniţiativele care pot contribui, prin artă şi cunoaştere, la vizibilitatea României în plan internaţional.

  Festivalul Sighişoara Medievală

  Festivalul Sighişoara Medievală, organizat în parteneriat cu Asociaţia Turistică Sighişoara este un punct de reper în viaţa culturală sighişoreană care atrage la Sighişoara turişti din toate colţurile lumii. Festivalul transformă Cetatea într-o insulă a trecutului, un loc în afara timpului şi spaţiului în care fiecare artist sau spectator, localnic sau oaspete devine personaj al basmului. Pentru a satisface gusturile variate ale publicului spectator, festivalul este  structurat pe mai multe secţiuni: teatru, dans, muzică veche, poezie medievale.

  Academia Sighişoara

  Academia Sighişoara, este organizată în parteneriat cu Fundaţia Elan Bucureşti şi Fundaţia Cultura Viva Sighişoara din Elveţia şi reuneşte artişti din mai multe domenii ale creaţiei: muzică, arte vizuale, dans.

  Festivalul Intercultural ProEtnica

  Festivalul Intercultural ProEtnica, organizat de Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret în parteneriat cu Municipiul Sighişoara şi are ca obiectiv dezvoltarea şi păstrarea unui climat de armonie şi interacţiune interetnică în România.

  Festivalul Fanfarelor

  Festivalul Fanfarelor, organizat de Municipiul Sighisoara, se desfăşoară în primul weekend al lunii septembrie şi este un eveniment care se adresează iubitorilor muzicii de promenadă. La acest festival participă fanfare din România dar şi din oraşele cu care Sighişoara este înfrăţită sau are relaţii de parteneriat.

  Festivalul de Folclor Datini

  Festivalul de Folclor Datini organizat în parteneriat cu Asociaţia LCS Speranţa are drept scop descoperirea şi promovarea celor mai valoroşi interpreţi de muzică populară românească, valorificarea cântecului, dansului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale.


   

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">