Primarii

  MUNICIPIUL ZALĂU

  Cuvânt înainte

  „Nicolae Iorga spunea că ”fiecare loc de pe pământ are o poveste a lui, dar trebuie să tragi bine cu urechea ca să o auzi şi trebuie un gram de iubire ca să o înţelegi”. Ca primar al Municipiului Zalău am răspuns acestui îndemn şi pornind de la istoria locului am început împreună cu colaboratorii mei să construim o imagine diferită a Municipiului Zalău care să îl pună pe harta ţării ca un loc de vizitat. Cred că într-o lume în care mobilitatea este mult crescută faţă de acum 20 de ani, avem obligaţia de a folosi oportunităţile şi avantajele oferite de oras pentru a-l promova şi a-l face înţeles. Avem nevoie de acel gram de iubire, dar şi de sprijinul tuturor celor care locuiesc aici pentru a face din Zalău o adevărată Poartă de Intrare a Transilvaniei.” (Radu Căpîlnaşiu, Primarul Municipiului Zalău)

  Prezentare

  Aşezat în centrul Regiunii de Nord Vest, Transilvania de Nord, la poalele Munţilor Meseş, Municipiul Zalău îşi merită numele de Poartă de intrare a Transilvaniei, aşa cum a fost amintit de un călător italian din sec. XV – XVI. Urme ale locuirii pe aceste meleaguri se găsesc încă de acum 6500 ani, dar prima mentionare a aşezării meseşene o găsim în cronica lui Anonymus, cronicarul regelui Bela IV-lea, în sec. al XIII-lea. De-a lungul perioadei antice şi medievale municipiul a beneficiat de avantajele situării sale pe principala cale de acces în Transilvania (”drumul sării”), fiind declarat în august 1473 oraş - târg de către Regele Matei Corvin. Privilegiul a fost întărit de către Mihai Viteazul, iar oraşul şi locuitorii au profitat de pe urma acestei situatii. Astfel, o cronică din sec. al XVII-lea specifică pentru prima dată ocupaţiile locuitorilor oraşului: curelari, olari, rotari, pantofari, măcelari, croitori, fierari, dulgheri, pălărieri şi, nu în ultimul rând, armurieri. În decursul secolelor XVI-XVII, în Transilvania au fost organizate o serie de colegii calvine (reformate), în Zalău fiind întemeiat primul colegiu în anul 1646. Istoria de dată recentă a municipiului a însemnat declararea sa drept reşedinţă a județului Sălaj în anul 1968 şi obţinerea rangului de municipiu în 1979.

  TURISM

  Municipiul Zalău este o destinaţie pentru turismul de weekend, de scurtă durată şi de eveniment. Această declaraţie se bazează pe trei piloni principali: Festivalul Roman Zalău Porolissum, centralitatea sa la nivel judeţean şi regional şi Munţii Meseş.

  Festivalul Roman Zalău Porolissum

  Festivalul Roman Zalău Porolissum este o invitaţie adresată locuitorilor municipiului Zalău şi vizitatorilor săi de a călători în timp, în vremurile antice. Timp de 3 zile, în Zalău au loc înfruntări între daci şi romani, este amenajată o tabără militară romană, au loc demonstratii de tactică militară romană cu replici ale echipamentelor militare specifice Imperiului Roman. Cei care sunt mai interesaţi de viaţa de gladiator pot să asiste la programul zilnic al Şcolii de Gladiatori şi, înarmaţi cu suficient curaj, ar putea chiar să îşi încerce puterile în arenă. Nu lipsesc ritualurile şi dansurile vestalelor, iar uneori turiştii pot avea surpriza de a se întâlni cu poetul Ovidiu declamându-şi dorul de Roma. Peste toate acestea, mai adăugati demonstraţiile de meşteşuguri antice şi Nunta Romană, competiţiile sportive şi spectacolele de teatru antic şi veţi avea imaginea completă a unui weekend de toamnă îngheţat în timp. Aşa că pregătiţi-vă costumaţia, iar în 21 – 23  septembrie 2012 transformaţi-vă într-un cetăţean roman pus pe distracţie sau intr-un dac autentic.

  Aşezarea

  Aşezarea Municipiului Zalău în chiar centrul judetului Sălaj şi Regiunii de Nord Vest, îl face gazda perfectă pentru cei care doresc fie să viziteze judeţul, fie să organizeze întâlniri regionale. Cu o ofertă bogată şi de bună calitate a serviciilor turistice, Municipiul Zalău este punctul de plecare în circuite diverse. Un circuit ecumenic al lăcaşelor de cult, bisericilor de lemn şi mănăstirilor este la îndemâna oricui: el poate începe chiar în Zalău cu vizitarea lăcaşelor de cult declarate monumente istorice şi va continua în imediata apropiere a municipiului deoarece aproximativ 9 biserici de lemn se găsesc la o distanţă de maxim 20 km de Zalău, iar mai mult de 30 la o distanţă de maxim 40 km; nu fiţi surprinşi dacă veţi fi invitaţi la un pahar de ”palincă” de vreunul dintre gospodarii locului.

  Situl Arheologic Porolissum

  O altă recomandare este circuitul castrelor romane, situl arheologic Porolissum fiind la doar 13 km de Zalău. Şi dacă sunteţi amatori de plimbări prin păduri putet
  i urma traseul marcat ce porneste din Parcul Pădure Brădet din Zalău, iar după 10 km pe jos sau cu bicicleta veţi ajunge în preajma amfiteatrului de la Porolissum. Înainte de a porni la drum ar fi bine să va opriţi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău pentru o scurtă introducere în istoria locurilor.

  Alte obiective recomandate

  Alte obiective recomandate şi extrem de accesibile dacă plecaţi din Zalău sunt Muzeul Holocaustului din Şimleu Silvaniei (27 km de Zalău), Grădina Botanică Vasile Fati Jibou (23 km distanţă faţă de Zalău), Rezervaţia naturală Grădina Zmeilor din sat Gâlgău Almaşului (33 km depărtare de Zalău). Odată întorşi în Zalău putet
  i vizita Muzeul de Artă Ioan Sima unde pe lângă creaţiile pictorului sălăjean şi altor artişti români puteţi admira o colecţie de fluturi.  


  Municipiul Zalău oferă spatii pentru realizarea de întâlniri regionale, unul dintre acestea fiind Sala Avram Iancu din Clădirea Primăriei Municipiului Zalău, clădire de patrimoniu. Accesibilitatea locaţiei şi calitatea serviciilor ce pot fi oferite în Zalău sunt puncte tari în alegerea municipiului de către organizatorii unor astfel de evenimente. Nu trebuie ignorat faptul că Municipiul Zalău este situat la distanţe echilibrate de 4 reşedinte de judeţ (Cluj Napoca – 85 km, Satu Mare – 88 km,  Baia Mare – 93 km, Oradea – 116 km), toate având aeroporturi cu trafic naţional şi internaţional.

  Munţii Meseş

  Munţii Meseş sunt cel de-al treilea pilon al ofertei turistice al Municipiului Zalău. Deşi înălţimea lor nu depăşeşte 996 m, accesibilitatea lor este elementul care atrage. Amenajarea şi marcarea traseelor montane în zona municipiului a crescut numărul persoanelor care pornesc în drumeţie, a celor care practică plimbările în natură, iar surprizele pot apărea după orice cotitură: de la căprioare la urme ale vechii graniţe a Imperiului Roman, de la panorame ce te îndeamnă să scoţi aparatul de fotografiat la ... biciclişti amatori de senzaţii tari. De altfel aceştia din urmă au organizat în anul 2011 prima ediție a Mountain Bike Cross Country Alien Cycling Marathon, la care au participat aprox. 100 de biciclişti din ţară.


  Ca o concluzie, vă invităm să ne vizitaţi.


  Evenimente recomandate de Primăria Municipiului Zalău în anul 2012
  1. Concursul de Interpretare Vocal – Instrumentală cu participare internaţională ”Viva la Musica”, 4 – 6 mai (în organizarea Liceului de Artă ”Ioan Sima” Zalău),


  2. ”Ziua Sportului”, 5 mai (în organizarea SC Tenaris Silcotub Zalău)


  3. Mountain Bike Cross Country Alien Cycling Marathon, 27 mai (în organizarea Asociaţiei Alien Cycling Zalău)


  4. Festivalul de film CineLatino, 5 – 7 iulie (în organizarea SC Tenaris Silcotub Zalău)


  5. Zilele Cetăţii, 27 – 29 iulie (în organizarea Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Zalău)


  6. Festivalul Roman Zalau Porolissum, 21 – 23 septembrie (în organizarea Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Zalău)

   

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">