Primarii

  MUNICIPIUL ALEXANDRIA

  Deşi tânăr din punct de vedere istoric, cercetările arheologice efectuate în zona în care este situat oraşul, au scos la iveală urme de viaţă datând din paleolitic, neolitic, epoca metalelor, evul mediu.

  Istoric

  Deci viaţa a început pe acest teritoriu din zorii istoriei şi s-a perpetuat, dezvoltat şi perfecţionat neîncetat în decursul veacurilor. Ideea întemeierii oraşului Alexandria îşi are originea în hotărârea unor grupuri de locuitori din Zimnicea şi Mavrodin de a înfiinţa un oraş liber de orice ingerinta străină. Întemeiat în 1834, după planurile urbanistice elaborate de inginerul austriac Otto von Moritz (cel ce lucrase planurile oraşelor Brăila şi Giurgiu şi avea să execute, mai târziu, planul viitorului oraş Turnu Severin), oraşul şi-a luat numele domnitorului de atunci al Ţării Româneşti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834 – 1842) ale cărui oseminte se găsesc depuse astăzi într-un monumental sarcofag din incinta Catedralei Episcopale Sfântul Alexandru din municipiu.

  Festivaluri
  1. Pe deal la Teleormănel


  2. Ghiocelul de Aur


  3. Festival de Teatru Tânăr IDEO IDEIS


  4. Festivalul Căluşului

  Atracţii Turistice

  Catedrala Sfântul Alexandru

  Biserica Sfântul Alexandru - numită de la început chiar în documentele oficiale drept Catedrală – aşa cum o cunoaştem noi astăzi – a început să fie ridicată în anul 1869. În pronaosul catedralei Sfântul Alexandru, pe dreapta, se află îngropate osemintele domnitorului Al. D. Ghica (1834-1842), deasupra cărora se găseşte sarcofagul în care fusese depus iniţial corpul acestuia. C. Pascali, St. Luchian şi C. Artachino au realizat o pictură minimalistă. Spaţiul foarte mare rămas liber în interior va fi pictat de italianul Giuselle Cavalcadi, acesta folosind în exclusivitate motive geometrice şi florale puţin specifice stilului bizantin. Vitraliile au fost realizate de către Rudolf Ziegler. În prezent adăposteşte numeroase icoane, obiecte de cult, precum şi depozitul de carte veche al Episcopiei Alexandriei şi Teleormanului.

  Biserica Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel

  Este situată în centrul oraşului, pe Str. Libertăţii, nr. 142, fiind una dintre cele mai frumoase biserici ale oraşului. Biserica a fost construită între anii 1842-1845, din zid, dar mult mai mică, cu o singură turlă şi acoperită cu şindrilă, fiind sfinţită la 6 decembrie 1845. În perioada 1902-1904 a fost ridicată o construcţie complet nouă, având formă de cruce, cu patru turle, două mari şi două mici, în faţă. Este bine organizată în forme tradiţionale bizantine şi cu proporţii bine structurate.

  Ansamblul fostului conac Victor Antonescu – Capela

  Este amplasată în ansamblul arhitectural construit la începutul sec. al XX-lea de către omul politic Victor Antonescu (1871-1947). Este semnificativă asemănarea izbitoare cu capela Stella Maris aflată în incinta castelului reginei Maria de la Balcic.

  Grupul Scolar Agricol

  Clădirea actualului Grup Şcolar Agricol Alexandria a fost construită, împreună cu anexele administrative, în anul 1923. Grav afectată de cutremurul din 1990, clădirea se află în plin proces de consolidare-restaurare.

  STATUI

  Busturile fondatorilor oraşului – Domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica şi Hatmanul Mihăiţa Filipescu

  Lucrate de sculptorul Emil Beker şi dezvelite în 1934, cu ocazia centenarului oraşului, astăzi le găsim în faţa Primăriei oraşului Alexandria.

  Monumentul eroilor căzuţi în Decembrie 1989

  Este amplasat în faţa Casei de Cultură.

  Statuia lui Alexandru Colfescu

  Avocat şi primar al Alexandriei. Amplasată în curtea Catedralei Sfântul Alexandru.

  Statuia lui Liviu Vasilică (1950-2004)

  Rapsod popular teleormănean, amplasat în faţa Consiliul Judeţean Teleorman.

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">