Primarii

  MUNICIPIUL BISTRIŢA

  Reşedinţă a judeţului Bistriţa - Năsăud, municipiul Bistriţa este situat în partea de nord- est a Transilvaniei, în depresiunea Bistriţei, la confluenţa a două regiuni importante, Maramureşul şi Bucovina, pe drumul ce duce către Pasul Tihuţa (Borgo Pass - locul unde scriitorul Bram Stoker fixează acţiunea romanului „Dracula”) şi  este una din cele şapte cetăţi medievale transilvane-siebenburgen - care a conservat perimetrul fostei cetăţi fortificate Bistritz. Bistriţa este „Poarta Orientală a Transilvaniei” prin care au trecut spre Europa hoardele tătarilor în primăvara anului 1241, cucerind oraşul care purta la acea vreme numele Nosa - relatarea acestui conflict constituind şi prima atestare documentară a localităţii. Municipiul Bistriţa adăposteşte 54 de monumente istorice de interes naţional, precum şi 145 de monumente de interes local, concentrate în jurul Bisericii Evanghelice, simbol arhitectural reprezentativ al oraşului, singura biserică din Europa de Est,  al cărei turn are ascensor. Centrul istoric al Bistriţei păstrează 22 de pasaje, fiind burgul cu cel mai mare număr de pasaje conservate din Transilvania. Circulaţia pietonală a oraşului se desfăşoară şi azi prin acele străduţe strâmte, cu arcuri sau bolţi ca şi acum 500 de ani, rivalizând din această perspectivă cu oraşe europene celebre.

  Biserica Evanghelică

  Biserica Evanghelică, amplasată în centrul oraşului Bistriţa, este cel mai reprezentativ simbol arhitectural al oraşului, fiind considerată o emblemă a acestuia. Sub zidurile actualei biserici se află fundaţiile lăcaşului de cult ridicat de primii colonişti saşi în anii 1332-1333. Construcţia bisericii a început în anul 1470 şi a continuat până în anul 1564, sub supravegherea arhitectului Petrus Italus de Lugano. Înălţimea turnului bisericii, de 76 m, îi conferă statutul de cel mai înalt turn de biserică din Transilvania. Legenda spune ca un reprezentant al oraşului Mediaş a venit la Bistriţa înainte de a începe construcţia la turnul bisericii lor. Scopul vizitei a fost de a măsura, cu o frânghie, turnul bisericii pentru a construi unul mai înalt. Bistriţenii l-au primit cu fast şi i-au permis să măsoare turnul, dar l-au păcălit tăind o bucată din funie. La sfinţirea bisericii din Mediaş, când urma să fie anunţat faptul că a fost construit cel mai înalt turn din Transilvania, bistriţenii au pus pe masă bucata din frânghia tăiată şi astfel anunţul nu s-a mai făcut niciodată. Povestea continuă până în zilele noastre, turnul având o istorie zbuciumată suferind de-a lungul timpului două incendii, dar şi beneficiind de lucrări de reabilitare care îl pun în valoare, în prezent fiind singurul turn de biserică dotat cu lift, de la Viena până la Moscova.

  Ansamblul Sugălete

  Ansamblul Sugălete este cel mai lung şir de imobile medieval cu arcade la parter din România. Aspectul construcţiilor care îl alcătuiesc a rămas aproape neschimbat din perioada anilor 1480-1550. Din atelierele de sub arcade, “voievozii moldoveni cumpărau podoabe de aur şi argint, postavuri fine de Flandra şi Colonia, stofe şi mătăsuri fine cu fire aurite de la Veneţia sau produse rare precum piperul, ghimbirul sau diverse doctorii ale vremii.” Băncile de piatră, pe care poposeau negustorii şi erau expuse mărfurile, se mai păstrează încă fixate în structura stâlpilor care susţin bolţile în stil gotic, renascentist sau baroc.

  Casa Ion Zidaru

  Casa Ion Zidaru face parte din seria numeroasă a clădirilor medievale etajate, de la mijlocul secolului al XVI-lea. Construită în jurul anului 1500 de către un jude al Bistriţei, Casa Ion Zidaru este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice târzii din Transilvania. Primul proprietar, Andreas Beuchel, un patrician bogat, cu studii la celebra Universitate din Cracovia, a cumpărat casa în 1522 şi a transformat-o într-un mic palat. În anii următori, acesta devine o personalitate importantă a oraşului fiind ales în funcţia de jurat în anul 1523 şi îndeplinind rolul de jude al oraşului între anii 1525-1526. La scurtă vreme, proprietarul imobilului este implicat în conflictul  dintre Petru Rareş şi bistriţeni şi îşi atrage antipatia locuitorilor urbei, fiind considerat trădător, iar în urma unui proces este executat în piaţa publică.
  Legenda spune că figura celui condamnat a fost cioplită în piatră spre a fi expusă spre luare aminte, pe peretele sudic al Bisericii Evanghelice, unde poate fi văzută şi astăzi.

  Casa Argintarului

  Casa Argintarului a fost construită între anii 1560 – 1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania. Ferestrele cu profile de piatră, vizibile pe faţada principală, sunt completate în interior de o serie de uşi şi detalii originale. Portalul carosabil este încadrat de pilaştri dispuşi pe piedestaluri înalte, după modelul arhitecturii florentine din secolul al  XV- lea. Fereastra din partea estică a faţadei se termină în arc circular, pe exteriorul căruia sunt sculptate două potire, simbol al breslei. Meşteşugul prelucrării aurului şi argintului era foarte dezvoltat în Bistriţa, mai ales că metalele preţioase erau exploatate direct din minele de la Rodna, aflate în apropiere. Una dintre cele mai frumoase construcţii medievale din Bistriţa Casa Argintarului păstrează un plan tipic pentru arhitectura acelor vremi, cu ateliere la parter şi camere de locuit la etaj.

  Turnul Dogarilor

  Singurul turn  păstrat din fortificaţia  oraşului, dintr-un total de 18  realizate în stil militar gotic specific secolelor XV-XVI, Turnul Dogarilor era apărat de breasla care i-a dat, de altfel, şi numele. Zidurile groase de aproximativ 1,5 m au mai multe tipuri de guri de tragere specifice secolului XV- XVI. Având o înălţime de 25 de metri, turnul are pe interior patru nivele, cele superioare incluzând încăperi cu ferestre. Potrivit unor legende, din partea inferioară a turnului se asigura, printr-un tunel subteran ce continua spre Biserica Evanghelică, şi apoi spre dealul fostei cetăţi de pe Burich, evacuarea cetăţenilor în cazul unui asediu. Turnul Dogarilor a fost folosit în trecut ca spital pentru bolnavii cu probleme psihice, dar şi ca loc de detenţie a prostituatelor, care erau ţinute în lanţuri, urmând a fi duse la stâlpul infamiei din Piaţa Centrală. În prezent,  în turn este amenajată o galerie de artă plastică.

  Colegiul Naţional Liviu Rebreanu

  Cu un trecut încărcat de istorie, Colegiul Naţional Liviu Rebreanu continuă şi astăzi tradiţia Colegiului Evanghelic German, învăţământul în limba română completându-se cu învăţământul cu predare în limba germană, ca limbă maternă. Astfel, la începutul secolului al XIX-lea, directorul din acea perioadă, George Fischer, mobilizând eforturile locuitorilor oraşului şi reuşind să obţină terenul, ca donaţie a corporaţiilor meşteşugăreşti bistriţene, va începe lucrările unei clădiri monumentale în care va funcţiona Gimnaziul Evanghelic şi apoi actualul liceu Construcţia s-a realizat într-un timp foarte scurt (1908 – 1910) şi a reprezentat un reper în ultimii 100 de ani, atât din punct de vedere arhitectural dar mai ales datorită calităţii învăţământului, a performanţelor absolvenţilor. Imobilul, construit în stil neoclasic, este o impunătoare construcţie cu demisol, parter şi două etaje, având ca model stilul arhitectural al Florenţei din secolul al XVI-lea.

  Struţul

  Mascota oraşului-struţul cu potcoava în cioc - reprezintă o componentă importantă a stemei Bistriţei, acest simbol fiind păstrat în toate stemele pe care le-a avut oraşul, începând cu anul 1353. Struţul a făcut parte din ornamentul de coif al Casei regale Franceze D’Anjou, Regele Ungariei, Ludovic de Anjou fiind cel care a acordat Bistriţei privilegiul de oraş regal, cu drept de stemă şi sigiliu în secolul al XIV-lea, fapt ce a conferit la momentul respectiv premisele unei dezvoltări care a propulsat Bistriţa ca unul dintre cele mai importante oraşe din zonă.

     
  Search engine TURISM ROMANIA ! Cazare Director web SEO Romania Afaceri si finante Agentii de turism div id="google_translate_element">